سفارش تبلیغ
صبا ویژن

کفکش یا شناور

کفکش یا شناور؟ یکی از راه‌های استفاده از آب در منابع آبی مثل آب‌های زیر زمینی یا آب رودخانه یا آبی که در سطوح عمیق مثل چاه واقع می‌شود استفاده از ابزارآلاتی مثل کف کش یا شناور است.در این مقاله قصد داریم به این دو ابزار مهم، کاربردها و تفاوت‌های آنها بپردازیم.

پمپ کف کش چیست؟

در واقع  پمپ آب کف کش نوعی پمپ گریز از مرکز مستغرق است. با به حرکت در آوردن موتور کف کش توسط نیروی الکتریسته انرژی جنبشی سیال افزایش پیدا کرده و نهایتا سیال به مقصد دلخواه پمپ می‌شود.

کاربرد پمپ کف کش شامل کشیدن آب از چاه و یا پمپ کردن آب های زلال، بدون آلودگی یا لجن است.

پمپ شناور چیست؟

پمپ شناور نیز نوعی پمپ کف کش از نوع گریز از مرکز و مستغرق است. معمولا جهت انتقال سیال از چاه از آن استفاده می‌شود، از پمپ آب شناور در چاه‌های عمیق، صنایع کشاورزی، صنایع باغبانی، سیستم‌های آتشنشانی، سیستم‌های هدایت فاضلاب، شناور حفاری، چاه‌های کم‌عمق و عمیق، آبنما و فواره‌ها، الکتروپمپ‌های شناور سولار  و صنایع نفت و گاز از آن استفاده می‌گردد.

شباهت میان پمپ کف کش و شناور

در این بخش به بیان شباهت‌ها میان کفکش و شناور می‌پردازیم:

  • هردوی این پمپ‌ها به شکل عمودی ساخته می‌شوند. در زمان استفاده نیز به شکل عمودی در سیال مورد نظر قرار می‌گیرند.
  • هر دوی این پمپ‌ها از نوع مستغرق هستند به این معنا که در زمان کار با آنها بدنه پمپ داخل سیال قرار می‌گیرد.
  • هر دو مورد از پمپ‌های سانتریفیوژی هستند.
  • عملکرد هر دو بسیار به هم شباهت دارد.
  • هر دو ابزار دارای خازن راه‌اندازی هستند.

نگاهی به تفاوت‌های میان کفکش و شناور

همانطور که مشاهده کردید این دو نوع پمپ از نظر ساختمان ظاهری و عملکرد بسیار مشابه هم هستند. اما تفاوت‌های آنها نیز به این شرح است:

تفاوت ورودی و خروجی

در شناورها ورودی سیال در میانه بدنه واقع شده است ولی در پمپ کفکش این ورودی در انتهای بدنه قرار می‌گیرد. خروجی شناورها نیز در بالای بدنه آنها قرار دارد. اما در کف کش‌ها خروجی در کنار پمپ واقع شده است.

تفاوت در جنس بدنه

پمپ‌های شناور معمولا از جنس استیل ساخته می‌شوند. ولی پمپ‌های کف کش چدنی هستند.

تفاوت در ساختار

شناورها معمولا به شکل دو تکه و با قطر کم ساخته می‌شوند. اما پمپ‌های کف کش به صورت یک تکه ساخته شده و قطر بالاتری نیز نسبت به مدل‌های شناور دارند.

تفاوت در تعداد پروانه ها

کف کش‌ها دارای یک یا دو پروانه هستند در حالی که در پمپ‌های شناور چندین پروانه از نوع دیفیوژمی وجود دارد. همین مسئله باعث می‌شود که از پمپ‌های شناور بتوان در چاه های عمیق نیز استفاده کرد. به طوری که پمپ‌های کفکش نهایتا می‌توانند تا ارتفاع 150 متری را پوشش دهند. اما پمپ‌های شناور قابلیت تولید فشار تا ارتفاع 500 متری را دارند.

تفاوت در جنس پروانه‌ها

در پمپ‌های شناور پره ها از جنس پلیمر فشرده ساخته می‌شوند. در حالی که پروانه‌ها در پمپ کفکش از چدن یا کابالیت تهیه می‌شود.

جمع‌بندی نهایی

همانطور که در متن مقاله به آن اشاره کردیم این دو پمپ ظاهرا از یک خانواده هستند اما در واقع کارایی و عملکرد متفاوتی ارائه می‌دهند و هرکدام از آنها برای استفاده در شرایط خاص و ارتفاع مشخصی طراحی شده است که کاربر می‌تواند با توجه به ویژگی هایی که برای هریک مشخص کردیم بسته به کارایی آن مدل مورد نظر خود را انتخاب کند. با توجه به آن چه در متن در آمد می‌توان گفت که پمپ‌های شناور دارای کاربرد بیشتری هستند و می‌توان از آنها در صنایع مختلف استفاده کرد.

منبع: وبلاگ سایت پمپ آب


پمپ کفکش چیست و چه کاربردی دارد؟

موتور الکتریکی تعبیه شده در پمپ کفکش توسط چرخش پروانه و با ورود آب به داخل پمپ، آب را به حرکت درآورده و انرژی جنبشی آن را افزایش می دهد و سبب تخلیه آن می شوند.
پمپ کفکش یا اصطلاحا پمپ چاهی که از نظر ساختار همانند پمپ های توربین عمودی می باشد به جهت قرار گرفتن در سیال، ضد آب بوده و کلاس حفاظتی در این الکتروموتور IP68 می باشد. این پمپ ها که در دو نوع ساده و فلوتردار(سیستم قطع کن برقی) تولید و به بازار عرضه می شوند از نظر جنس، توان، نوع برق مصرفی، نحوه قرار گرفتن پروانه در پوسته، نحوه خنک کاری و... به انواع مختلفی تقسیم می شود که در ادامه به هریک از آنها خواهیم پرداخت.

انواع پمپ کف کش

پمپ‌های کفکش دارای انواع گوناگونی می‌باشند و از جهات مختلف می‌توان آن‌ها را دسته‌بندی کرد که از جمله آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

· پمپ کف کش ساده

· پمپ کف کش فلوتر دار (دارای قطع کن برقی)

· کف کش آب از بغل

· کف کش آب از رو

· آب خنک (موتور به وسیله آب خنک می‌شود)

· روغن خنک (موتور به وسیله روغن خنک می‌شود)

· خازن داخل

· خازن بیرون (تک فاز)

· پمپ کف کش تک فاز

· پمپ کف کش سه فاز

کف کش‌های تکفاز با دهانه خروجی درسایز های 1 و 1/1.4 و 2 و 3 اینچ و کفکش‌های سه فاز با دهانه خروجی در سایزهای 2 و 3 و 4 و 6 اینچ تولید و توزیع می‌شوند.

با توجه به گستردگی انواع ذکر شده، انتخاب این نوع محصولات با دشواری‌های خاص خود روبرو است، لذا همواره پیشنهاد می‌شود جهت انتخاب صحیح پمپ کف کش با کارشناسان حرفه‌ای در این زمینه مشاوره کرده تا بهترین پمپ کف کش را با توجه به نیازهای شما انتخاب کند.

با توجه به نوع سیال قابل پمپاژ و شناور بودن پمپ های کف کش جنس بدنه از اهمیت بالایی برخوردار است، مثلا در سیالاتی که خاصیت خورندگی دارند، از پمپ کف کش با بدنه استیل استفاده می شود، چراکه پمپ های کف کش با جنس استیل خاصیت ضد خورندگی دارند. و همین خاصیت ضد خورندگی سبب می شود شفت ها نیز معمولا از جنس استنلس استیل ساخته شود. این در حالیست که پمپ های کفکش چدنی نسبت به پمپ های کفکش استیل ارزان تر بوده و دارای کاربرد بیشتری نیز هستند.و همچنین برای سیالاتی که PH بالایی ندارند از پمپ های کف کش با جنس چدن و آلومینیوم استفاده می شود. بطور کلی پمپ های کفکش بنا به در خواست مشتری در 6 نوع تولید می شوند که عبارتند از:

  1. استیل
  2. چدن
  3. آلومینیوم
  4. اسکوبایی
  5. تکنوپلیمر
  6. پلاستیکی

 


پمپ گریز از مرکز جریان محوری

پمپ های جریان محوری، (به انگلیسی: Axial-flow pump) که پمپ های ملخی هم نامیده می شوند بیشترین افزایش فشار سیال را از طریق اعمال پروانه ها یا عملیات بالابری تیغه ها اعمال می کند. این گروه یک سری پروانه ورودی به همراه جریان ورودی محوری و خروجی تقریباً محوری دارند. پمپ های این گروه غالباً دارای سرعت مخصوص هایی بیش از 9000 هستند. در حالت کلی از پمپ های جریان محوری هنگامی که تولید دبی لازم باشد استفاده می کنند و از پمپ های جریان شعاعی به منظور افزایش فشار سود می برند.

  • پمپ
  • پمپ گریز از مرکز
  • پمپ شناور
  • پمپ هیدرولیک

در پمپ های جریان محوری (axial flow)، سیال موازی محور (shaft) وارد پمپ می گردد و به طور موازی نسبت به محور از پروانه (impeller) خارج می گردد. در این پمپ بیش تر فشار مایع را نیروی پرتاب پره های پروانه (impeller vanes) تأمین می کند. این پمپ برای تولید دبی های زیاد با ارتفاع کم (high mass flow rate and low heads) کاربرد دارد

این نوع پمپ ها دارای پروانه باز می باشند که به این علت به آن پمپ ملخی نیز می گویند.

 

پمپ گریز از مرکز محوری چطور عمل می کند؟

سیال در یک پمپ گریز از مرکز از قسمت مکش انتهایی وارد پمپ شده و فشار آن تقریبا برابر صفر است و در مسیر پروانه ها در حلزونی حرکت کرده و نهایتا از قسمت خروجی پروانه خارج می شود که در نقطه خروجی فشار سیال بیشتر از نقطه ورودی است. بین استاتور و پروانه ها که البته به صورت دوار هستند، فضایی قرار دارد که اجازه نشت سیال به سمت ورودی را فرآهم می کند که البته به دلیل نیروهای گریز از مرکزی که وجود دارد توزیع فشار در سمت چپ پروانه به گونه ای است که ابتدا کم و سپس با رفتن به سمت نقطه خروجی افزایش می یابد، در واقع وقتی فشار به سمت مرکز می آید کاهش یافته و هر چقدر از مرکز دور شویم، فشار نیز افزایش می یابد. فشار سمت چپ که در واقع در سمت چپ پروانه قرار دارد و فشار سمت راست که در سمت راست پروانه قرار دارد، به اندازه مساحت مکش ورودی پروانه با هم فاصله دارند. همانطور که گفته شد در ورودی پروانه فشار مکش اندازه کمی دارد و سمت راست توزیع فشار و سمت چپ توزیع فشار سمت چپ قرار دارد که خاطر نشان می شویم به اندازه فاصله مکش ورودی پروانه با هم اختلاف سطح دارند، همین اختلاف مساحت باعث می شود نیروی وارد شده به پروانه بزرگتر از سمت چپ باشد، که در عمل به یاتاقان پمپ وارد شده و در واقع نیروی محوری است که می بایست خنثی شود. در واقع اختلاف فشار دو طرف پروانه باعث ایجاد نیروی محوری می شود. اگر فرض کنید که پمپ گریز از مرکز شما از نوع پمپ گریز از مرکز چند مرحله ای باشد، همه این نیروهای محوری با هم در هر طبقه جمع شده و روی محور وارد می شود و یاتاقان ها نیز می بایست این نیرو را تحمل نمایند. هدف کاهش این نیروی محوری است تا به محور و پمپ آسیبی نزند، به همین خاطر به طور معمول با ایجاد اتاقک تعادل شامل سوراخ های تعادل و لوله رابط این نیرو را خنثی می نمایند.

 

مزایا و ویژگی پمپ سانتریفیوژ محوری

  • طراحی ساده
  • قیمت مناسب
  • اشغال فضای کم
  •  تنوع در جنس پروانه ها
  • در دسترس بودن
  •  هزینه های جاری پایین نسبت به پمپ های دیگر

 

معایب پمپ سانتریفیوژ محوری

  •  در حالت عادی فشارها و دبی های بالا را تامین نمی کنند.
  •  برای فشارهای بالا بسیار گران قیمت هستند ( پمپ های طبقاتی).
  •  نیازبه آب بندی دارند.

کاربرد پمپ گریز از مرکز از جریان محوری

انواع پمپ های جریان محوری برای ارتفاع کم و دبی زیاد کاربرد دارند که برخی از آنها شامل پمپ آب کشاورزی و یا زهکشی فاضلاب و سیلاب که نیاز به انتقال حجم زیاد آب و سیال در فاصله کم دارد، می شود ولی از آنجایی که پمپ های جریان محوری نسبت به پمپ های جریان شعاعی کاربرد کمتر و منحصر به فرد تری دارند، در بازار تعداد محدودی از آنها وجود دارد و به فروش می رسد. شما می توانید برای خرید پمپ مورد نظر خود به وبسایت پمپ آب مراجعه نمایید و از مشاوره رایگان انتخاب پمپ بهره ببرید.